Publikációk — József Attila RSSÖt dolog, amit lehet, hogy még nem tudtál József Attiláról

1937. december 3-án, azaz épp 82 évvel ezelőtt halt meg a magyar költészet egyik legkiemelkedőbb alakja, József Attila. Az évforduló alkalmából összegyűjtöttünk Nektek öt olyan érdekességet, amelyet talán még nem tudtatok a költőről. (Szerző: Buda Villő)

Tovább olvasLovagias ügyek – avagy a párbajozó Ady

A 19–20. század között mondhatni bevett dolog volt, hogy a költők és írók egy-egy jól megkomponált verssel vagy válaszlevéllel vettek elégtételt ellenfeleiken a hírlapok hasábjain. Nagy ritkán azonban valódi összecsapások is történtek. Ady-t sem kerülhette el a kor szokása, a gyakran halállal végződő „úri passzió” – a párbaj.

Tovább olvasÍgy nevezte ki Karinthy Frigyes József Attilát az összes verstudományok doktorának

Ki ne hallott volna Karinthy Frigyes legendás csíntevéseiről? Azt azonban kevesebben tudják, hogy az Így írtok ti gunyoros hangú szerzője egyszersmind egy rendkívül jószívű figura is volt, akit igen érzékenyen érintettek az emberi problémák és költői jelenségek. (Szerző: Buda Villő)

Tovább olvasA híres Horger Antal-ügy: hogyan is történt valójában?

Kinek mond valamit ma a Horger Antal név? Ha más nem, annyi biztosan mindenkinek eszébe jut róla, hogy ő volt a szegedi egyetem „fura ura”, aki eltanácsolta József Attilát a tanári pályáról. Horger Antal nevét mára szinte már csak negatív környezetben tárgyalják, József Attilát viszont ezzel majdhogynem egyidőben költővé avatták. De hogy is zajlott pontosan a híres Horger Antal-ügy? (Szerző: Buda Villő)

Tovább olvasSzerkesztő Úr, kérem...

József Attila kortársai között a kor irodalmi margójára szorítva futotta be pályáját, életének ezen területét leginkább egyfajta társadalmon kívüliség jellemezte. A kor költőihez fájdalmas, vagy éppen segítő és áldásos viszony kötötte. Az előbbi, fájdalmas viszonyra példa Babits Mihállyal való kapcsolata, amely súlyos anomáliája a magyar irodalomnak. (Szerző: Buda Villő)

Tovább olvas