Öt dolog, amit talán még nem tudtál Ady-ról

1877. november 22-én, azaz épp 142 évvel ezelőtt született meg Ady Endre. Az évforduló alkalmából összegyűjtöttünk nektek 5 tényt a költőről, ami talán meglepetésként érhet titeket.

1. Ady-t egy nappal születése után az András névre keresztelték. Nem sokkal később a szülők a szebben csengő Endrére változtatták elsőszülött fiúk nevét.

(Ady szülőháza)


2. Ady 12 ujjal született. Mindkét kezén volt egy-egy csenevész hatodik ujj, amit még születésekor eltávolítottak. Ilyesmi az Ady családban gyakran előfordult.

(Ady szülei. A kép a Nagyváradi Ady Endre Emlékmúzeum tulajdona)

 3. Ady valójában szüleik második gyermeke. 1875-ben született meg első gyermekként nővére, Ady Ilonka, aki azonban csupán hét hónapot élt.

4. Ady még nem töltötte be a 17-et, amikor elveszítette a szüzességét egy Katinka nevű, szerb pincérleánnyal. A zilahi kis kocsmában dolgozó lányok úgynevezett „Hébék” voltak (az ifjúság istennői a görög mitológia szerint), tehát Katinka voltaképpen prostituált volt. A költő számára nagy csalódást jelentett a magát rutinból, talán közömbösen, minden érzés nélkül felkínáló pincérlánnyal való első együttlét.

5. 1906-ban Ady és Léda részt vett egy földközi-tengeri hajóúton, ahova Léda, mint "nővére" kísérte el a költőt. Kilenc hónappal később, 1907. augusztus 26-án az asszony halott leánygyermeket hozott a világra, aki fekete hajjal és hat ujjal született, akárcsak Ady, miközben Diósy Ödön vörösesszőke, Léda haja pedig bronzszínű volt.


(Brüll Adél fiatal lánykorában)

(Összeállította: Buda Villő)

2 komment

Sok sok tabu téma köthető a Művész úrhoz. Például tudtátok, hogy Ady lakott együtt a Diósy házaspárral? Vagy hogy a házaspár mindkét tagja gyengéd érzelmeket táplált a költő iránt? (Forrás: Nyáry Krisztián-Így szerettek ők.)

Munkácsi Zsófia

A hat újjról tudtam.
A többi újdonság volt.

Nyerges MARTA

Megjegyzés hozzáadása

Minden megjegyzés szűrésre kerül, mielőtt megjelenne