Egy különös házasság története – szerelem a köbön

Babits Mihály irodalmi jelentősége megkérdőjelezhetetlen. Ám a költőről sokszor az elefántcsonttoronyba zárkózott, már-már remeteként élő férfi képe jelenik meg.

Babits Mihály arckép

Az élet azonban Babits számára sem csak az irodalom körül forgott. A következő történet egy különös házasság születésének kulisszái mögé enged betekintést.

Babits, aki már életében is nagyon sikeres és elismert volt, sok fiatal író, költő életére és karrierjére gyakorolt komoly hatást. Ilyen volt a fiatal Szabó Lőrinc is, akit Babits befogadott lakásába, egészen rövid ismeretség után. A kezdeti, még kialakulóban lévő ismeretségről, ami szoros barátsággá alakult, Szabó Lőrinc több versében is megemlékezett:

Agyam forrt. Alig láttam Babitsot,
alig hallottam. Helyet mutatott.
Azután: "Kérem, jók a versei!"
(Akkor hát szerdán)

 

„Húsz év múlva, én? Nincs mit tenni, fáj!
S a legvégén, te? Igy rendeltetett.
S én, ma s mindig? Nincs senkim kivüled.”
(Babits)

A fiatal férfi rajongott mesteréért, tanítványa, barátja és titkára is volt egyben Babitsnak.

Szabó Lőrinc

Történt egy nap, hogy egy fiatal nő, Tanner Ilona Lujza Kamilla, Babitsot kereste verseivel a költő lakásán. A hölgy már régóta írt verseket, művei olyan, rangosabb lapokban is megjelentek, mint az Új idők, azonban ez számára nem volt elegendő. Célja a Nyugatba való publikálás volt. Babits nem akarta fogadni Tanner Ilonát, zavarta ugyanis, hogy nincsen megborotválkozva. Így barátját kérte meg, hogy foglalkozzon az írónővel. Szabó Lőrinc szívesen tette ezt, sőt megtetszett neki a szép, fiatal és ambiciózus nő, rögtön el is kezdett udvarolni neki.
Tanner Ilonka, aki öt évvel volt idősebb Szabó Lőrincnél, nem árult zsákbamacskát. Elmesélte addigi élete hányattatásait, amiből nem volt kevés. A fiatal nőt főnöke korábban szexuális ajánlatokkal zaklatta, amibe ő, félve, hogy munka nélkül maradhat, belement. Mivel azonban nem akarta, hogy főnöke legyen az első férfi az életében, elment egy egyetemről ismert barátjához. A barát teherbe ejtette a fiatal lányt, aki így abortuszra kényszerült. Szabó Lőrincet azonban nem tántorította el a történet, beleszeretett, a fiatalon már oly sok fájdalmat megélt nőbe.

Török Sophie

Kapcsolatukkal minden rendben alakult, a fiatalok sok időt töltöttek együtt, olykor Babits lakásán, amikor ő nem tartózkodott otthon. Közös programokat szerveztek, eljártak együtt színházba, kávéházba. Többször magukkal hívták Babitsot is, hogy felvidítsák, ugyanis a költőnek akkoriban ért véget a kapcsolata Ady özvegyével, a fiatal Csinszkával.

Szabó Lőrinc eljegyezte kedvesét, az esküvőt tervezgették. Azonban egy téli este Babits és fiatal barátja komoly beszélgetésbe merültek, amely közben Babits bevallotta, hogy teszik neki Tanner Ilona. Azt gondolnánk, hogy a beszélgetés komoly szócsatába, veszekedésbe majd haragba fulladt, azonban ez a lehető legtávolabb áll az igazságtól.

Másnap reggel Szabó Lőrinc felhívta menyasszonyát, vázolta neki a barátjával megbeszélteket, miszerint helyette Babits Mihály fogja elvenni őt feleségül. A nő először nem vette komolyan vőlegénye szavait, azonban Babits átvette a kagylót, és megerősítette az elmondottakat.

Az izgalmas rész azonban ezután következett: Tanner Ilona, a két költő nem kis meglepődésére, elfogadta az ajánlatott. Hamarosan tehát újabb jegyességet jelentettek be.

Tanner Ilonából így lett Babitsné, majd későbbi, felvett nevén: Török Sophie.

(Szerző: Héber Blanka) 

Megjegyzés hozzáadása

Minden megjegyzés szűrésre kerül, mielőtt megjelenne