Öt meglepő tény Vajda Jánosról

vajda jános portré

1897. január 17-én, azaz pontosan 123 éve, hunyt el Vajda János...Halálának évfordulója alkalmából összegyűjtöttünk nektek öt érdekességet, amelyeket talán még nem tudtatok róla.

1. Vajda János írói álnevei

Vajda János publicisztikai pályafutása alatt több írói álnevet is használt: Arisztidesz, Quintus, Homonnai Béla. Valamint volt egy külön vadászírói álneve: Cserszilvásy Ákos.

  1. Petőfi Sándor, a példakép

Vajda Jánosnak Petőfi Sándor volt az egyik legnagyobb példaképe. Miatta állt vándorszínésznek, hét hónapig járta az országot. 1848-ban a Pilvax kávéház törzsvendégeként részt vett a forradalomban, így ő is a márciusi ifjak egyik fontos tagja volt. Ezután, szintén Petőfi példáját követve, jelentkezett honvédnek. Közlegényként kezdte meg a szolgálatot, és hadnagyi rangig jutott. „Szerencséje” az volt, hogy két hosszú kimenetelű betegség távol tartotta a nagyobb harcoktól, így nem jutott példaképe sorsára.

petőfi

Magánemberként is azonosította magát Petőfivel, második feleségével például közölte, hogy azért nem akar gyermeket, mert az úgyis csak úgy járna, mint Petőfi Zoltán. 

  1. Lídia, a szobalány

Pontos adatok nem állnak a rendelkezésünkre Vajda János első házasságáról. Amit tudunk, mindössze annyi, hogy a nőt Veleczky Lídiának hívták, és szobalányként dolgozott Budapesten. Lídiától elméletileg kisfia is született. Azonban, hogy mi lett a nő, és a fiú sorsa, már homályba vész. A következő nő Vajda János életében Gina (Kratochwil Georgina), egy műlovarnő, de a vele való szerelem történte is gubancos, hiányos. A nő állítólag csak egy rajongónak gondolta, a sok udvarló közül, Vajda Jánost.

 

  1. Róza, a boldogtalan asszony

Vajda János 1880-ban ismerkedett meg Bartos Rózával. A költő ekkor ötvenhárom éves volt, Róza pedig tizenkilenc. A találkozót pár hónapnyi lidérces udvarlás követte, mialatt a költő szinte üldözte a lányt, és családját. Az anyai aggodalom ellenére Róza hozzáment a költőhöz. Ám hamar kiderült, hogy a házasság nem lesz mesébe illő. Közös lakásukban az előszoba falát a volt múzsa, Gina arcképe díszítette, ami joggal zavarta a fiatalasszonyt. A következő meglepetés a nászéjszakán érte az asszonyt, amikor is férje közölte vele, hogy nem kíván szexuális életet élni, inkább örökbefogadott lányaként tekint rá. De ettől függetlenül szeretne elvégeztetni rajta egy nőgyógyászati vizsgálatot, ami igazolja, hogy nem élt tisztáltalan életet a nász előtt. A házasságot soha nem hálták el.

Róza hamar megértette, hogy férje nem teljesen normális, ám költészetéért rajongott. Így maradt. Házasságuk azonban csak két évig tartott…

  1. Vajda János, a bolond férj

Vajda János nem pontosan tudta, mihez is kezdjen ifjú feleségével. Ahogy már fentebb említettem, szexuális életet nem kívánt vele élni. Amikor a nő el akarta hagyni, revolverrel fenyegetőzött. Kitiltotta feleségét a közös hálószobából, arra hivatkozva, hogyha Róza éjjel, álmában megbolondul, ő nagy veszélyben lenne. Ennek ellenére volt, hogy éjjnek évadján felkeltette az asszonyt, és arra kérte, táncoljon meztelenül, amíg ő verset ír.

Két év viharos, veszekedésekkel, olykor verekedésekkel teli házasság után elváltak. Ám Vajda a bíróságon megvádolta Rózát, hogy házasságuk előtt prostituált volt. A nő a vádak ellenére Vajda János haláláig kitarott mellette, ápolta, támogatta, sőt, halálakor ő azonosította a holttestet. Egy anekdota szerint ekkor levágott egy tincset egykori férje hajából, és megcsókolta a kezét. Így vett örök búcsút a nála harminchárom évvel idősebb férfitól.

Évekkel később megírta életének történetét, próbálta magát a közvéleményben meghonosodott vádak alól tisztára mosni, miszerint házassága előtt kurtizán életet élt, és hűtlen volt férjéhez házasságuk éveiben. Bartos Róza neve mellől azonban a mai napig nem tűntek el ezek a vádak… 

(Szerző: Héber Blanka)

3 komment

3. pontban: Veleczky Lídia nem első felesége, hanem édesanyja volt Vajda Jánosnak!!!!!!!!

Pintér Gyuláné

] Amoxicillin mbk.vsnn.vates.hu.cnn.ck http://mewkid.net/when-is-xuxlya/

etoucaje
Online[/url] Amoxicillin 500 Mg mtn.ntvf.vates.hu.qxq.jg http://mewkid.net/when-is-xuxlya/
ijokoqujawlc

Megjegyzés hozzáadása

Minden megjegyzés szűrésre kerül, mielőtt megjelenne