Publikációk — Nyugat RSS
Öt dolog, amit lehet, hogy még nem tudtál József Attiláról

1937. december 3-án, azaz épp 82 évvel ezelőtt halt meg a magyar költészet egyik legkiemelkedőbb alakja, József Attila. Az évforduló alkalmából összegyűjtöttünk Nektek öt olyan érdekességet, amelyet talán még nem tudtatok a költőről. (Szerző: Buda Villő)

Tovább olvas
Lovagias ügyek – avagy a párbajozó Ady

A 19–20. század között mondhatni bevett dolog volt, hogy a költők és írók egy-egy jól megkomponált verssel vagy válaszlevéllel vettek elégtételt ellenfeleiken a hírlapok hasábjain. Nagy ritkán azonban valódi összecsapások is történtek. Ady-t sem kerülhette el a kor szokása, a gyakran halállal végződő „úri passzió” – a párbaj.

Tovább olvasA varázsló élete és halála – Csáth Géza

Csáth Géza a magyar széppróza ígéretes tehetségének indult – a Nyugat első nemzedéke mint novellistára és mint zenei íróra és kritikusra is számított személyében, karrierje ezáltal sokáig egyenes úton ívelt felfelé. Élete azonban sajnos korán tragikus fordulatot vett: 1919 júliusában három revolverlövéssel agyonlőtte feleségét, majd öngyilkos lett. Zeneszerzői és tudományos karrierjét, valamint magánéletét is kettétörte egy rettenetes szenvedély – a morfiummal vívott küzdelem. (Szerző: Buda Villő)

Tovább olvas